De legende van onze Est!,Est!!,Est!!! di Montefiascone

De oorsprong en de legende van de wereldberoemde Bianco Triplo Est!

Al diegene die onze Cantina een bezoek brengen worden reeds in de inkomhal attent gebracht dat ze hier geen gewone wijnshop binnenstappen, maar dat er in deze Cantina aandacht wordt besteed aan het verhaal achter de wijn die gedegusteerd zal worden.

Eén van de anekdotes gaat over het verhaal van een Duitse bisschop. Die gaf zijn leven een totaal andere wending en zonder dat hij dit bewust heeft mogen meemaken zorgt zijn verhaal na meer dan 900 jaar nog altijd voor een lach bij elke degustatie. Deze parelwijn wordt tot op de dag van vandaag nog steeds door meerdere cantina’s in Montefiascone gemaakt.

Het verhaal van de beroemde wijn uit Montefiascone begon dik negenhonderd jaar geleden, in 1111. Een grote groep Duitse geestelijken was samen met een gezelschap hooggeplaatste edelen op weg naar Rome om daar de kroning van Hendrik V bij te wonen. Een van de reizigers in het gezelschap was bisschop Johannes Defuk, ook wel bekend met de naam Fugger. Hij was een groot liefhebber van lekker eten en vooral van lekker drinken.

Ook onderweg wilde hij zich verzekeren van uitmuntende gerechten en vooral ook van de beste wijnen die er in de wijde omtrek maar te vinden waren. Om er zeker van te zijn dat hij ’s avonds voor het slapen gaan een goede maaltijd en een paar goede glazen wijn kon nuttigen stuurde hij zijn knecht, Martin genaamd, alvast vooruit. Martin moest langs de route de beste herbergen uitzoeken, en die markeren met het woord ‘Est’. Letterlijk vertaald naar het latijn betekent dat “Hier is het”.

Mocht Martin een herberg tegenkomen die niet alleen van goede kwaliteit was, maar ook nog eens uitzonderlijk goede wijn schonk, dan zou hij twee maal het woord ‘Est’ boven de deur schrijven. Zo zou de bisschop weten dat hij absoluut niet aan deze deur voorbij mocht gaan.

De bisschop hield met argusogen alle herbergen op weg naar Rome in de gaten en koos alleen die herbergen uit die gemarkeerd waren met het woord ‘Est’. Tot hij in Montefiascone kwam, in het noorden van Lazio… Hij moest drie keer met zijn ogen knipperen. Stond daar nu echt ‘Est! Est!! Est!!!’ boven de deur van de herberg? Of begon de vermoeidheid van de lange reis hem parten te spelen? Hij keek nog een keer. Zijn ogen bedrogen hem niet: het stond er echt.

Zijn dienaar had de plaatselijke witte wijn ontdekt, gemaakt van de daar veel aangeplante druiven Grecchetto, Malvasia en Roscetto

De hartenkreet Est!,Est!!,Est!!! werd de beschermde naam van wijn die in Montefiascone gemaakt wordt. Wijnproducent Falesco, één van onze hoofd cantina’s met wijngaarden op de grens van Umbrië en Lazio, maakt onder die noemer een lekkere, bloemig ruikende wijn met een volle smaak. De fles is versierd met een etiket waarop het middeleeuwse tafereel wordt afgebeeld: een heer te paard gaat recht op de hostaria af waarop de juichkreet staat geschreven. De dikbuikige herbergier staat trots in de deuropening. Op de achterkant van de fles wordt het verhaal – in het Italiaans – kort verteld, maar het pikantste deel staat er niet bij. Fugger raakte volgens de overlevering zo verslingerd aan de wijn dat hij Rome nooit bereikte. Nog drie jaar kon hij genieten van zijn ontdekking alvorens hij stierf. Hij had zich dood gedronken. Hij werd in Montefiascone begraven en liet de stad zijn bezittingen na. Als eerbetoon aan de Bisschop wordt elk jaar tijdens het wijnfeest Fiera del Vino een vaatje leeggegoten boven zijn graf. Dit ritueel is een van de hoofdpunten van de verschillende corteo’s (middeleeuwse stoet) die tussen 1 en 15 Augustus elk jaar worden herhaald. Hieronder ziet u in het filmpje een passage door de Corso Cavour, een stijle hoofdweg op oude Romeinse plaveien. Ter info: u ziet de figurant van Defuc, de Duitse bischop, op min. 8:35 tijdens de Corteo.

Da’s toch een mooie anekdote voor bij een glaasje witte wijn hé! De unieke smaak van deze wijnen ontstaat door de verschillende rijpingen en bereidingen van deze nectar die alleen bereikt kan worden door te spelen met de verhoudingen van volgende druif variëteiten: Grecchetto, Malvasia en Roscetto. Deze combinatie druiven zorgt tijdens het hele jaar voor een zalige gevoel op de tong.

Wat verschillende bezoekers van onze cantina mij al vertelden is dat achter deze Italiaanse witte wijn Est! Est!! Est!!! di Montefiascone zo’n mooi verhaal zit dat de wijn er op de een of andere manier lekkerder van wordt. Onze Cantina is dan ook de enige in België die een uitgebreid gamma wijnen van Montefiascone, en niet enkel, uit de hele regio Tuscia aanbiedt.

Alla Salute!

 

Wist je dat wij in onze cantina ook een mini grafzerkje hebben van Defuc, met zijn legende ? 

Een passage van de Corteo met Defuc (8:35) door de Corso van Montefiascone

Een passage van de Corteo met Defuc (8:35) door de Corso van Montefiascone

Verschillende bars en restaurants wereldwijd hebben hun naam gebaseerd op de wereldberoemde “Vino di Montefiascone”:

Previous
Next