Est!, Est!!,Est!!!

Een legende die de Wijn van Montefiascone wereldbekend maakt : De Legende van Defuc en zijn server Martino

Est!Est!!Est!!! il vino 

Montefiascone heeft een wijn die zeer bekend is in Italië met de naam:”Est!Est!!Est!!! Deze wijn is wit en heeft een DOC (“nominazione di origine controllata”). Er zijn nu nog 4 cantina’s die de wijn aanbieden. De naam is afgeleid van een legende, die als volgt gaat:Het verhaal van de beroemde wijn uit Montefiascone begon dik negenhonderd jaar geleden, in 1111. Een grote groep Duitse geestelijken is samen met een gezelschap hooggeplaatste edelen op weg naar Rome, om daar de kroning van Hendrik V bij te wonen. Een van de reizigers in het gezelschap is bisschop Johannes Defuk (ook wel bekend met de naam Fugger), een groot liefhebber van lekker eten en vooral van lekker drinken.

Ook onderweg wilde hij zich verzekeren van uitmuntende gerechten en vooral van de beste wijnen die er in de wijde omtrek maar te vinden waren. Om er zeker van te zijn dat hij ’s avonds voor het slapen gaan een goede maaltijd en een paar goede glazen wijn kon nuttigen, stuurde hij zijn knecht, Martin genaamd, alvast vooruit. Martin moest langs de route de beste herbergen uitzoeken, en die markeren met het woord ‘Est’ (Hier is het, in het Latijn).

Mocht Martin een herberg tegenkomen die niet alleen van goede kwaliteit was, maar ook nog eens uitzonderlijk goede wijn schonk, dan zou hij twee maal het woord ‘Est’ boven de deur schrijven. Zo zou de bisschop weten dat hij absoluut niet aan deze deur voorbij mocht gaan.

De bisschop hield met argusogen alle herbergen op weg naar Rome in de gaten en koos alleen die herbergen uit, die gemarkeerd waren met het woord ‘Est’. Tot hij in Montefiascone kwam, in het noorden van Lazio. Hij moest drie keer met zijn ogen knipperen. Stond daar nu echt ‘Est! Est!! Est!!!’ boven de deur van de herberg, of begon de vermoeidheid van de lange reis hem parten te spelen? Hij keek nog een keer. Zijn ogen bedrogen hem niet: het stond er echt.

In het jaar 1111 was er een Duitse bisschop, Johannes Defuk, die voor de kroning van Hendrik V naar Rome moest. Hij was een fijnproever en liefhebber van goede wijnen en zond zijn knecht Martino voorop. Die had de opdracht op de weg naar Rome alle goede wijnen te selecteren. Wanneer Martino een goede wijn zou vinden, moest hij op de deur van de herberg “Est” schrijven, wat zoveel betekende als “hier is het”. Aangekomen in Montefiascone, proefde Martino van de lokale witte wijn. Hij vond die zo lekker, dat hij op de deur 3 maal het woord Est schreef. Defuk passeerde in Montefiascone, zou nog naar Rome geweest zijn voor de kroning, maar op zijn terugweg bleef hij hangen in Montefiascone waar hij nog enkele jaren vertoefde tot hij stierf aan een overmatig drankgebruik. Hij liet aan de stad een erfenis na van 24.000 “scudi”, op voorwaarde dat men ieder jaar op zijn sterfdag een ton wijn zou uitgieten over zijn graftombe, wat volgens vele bronnen ook gedurende eeuwen zou gebeurd zijn.

De graftombe van Defuk is nu nog te zien in de prachtige San Flavianokerk en op zijn graftombe staat geschreven: “Per il troppo Est! qui giace morto il mio signore Johannes Defuk”. Er komen nog altijd veel Duitse toeristen naar Montefiascone naar het graf van Defuk, wat bewijst dat dit verhaal toch wel tot in Duitsland gekend is.

Ieder jaar zijn er in Montefiascone wijnfeesten in de maand augustus. Hierbij is er ook een stoet met figuren in oude klederdracht, die de legende van de Est!Est!!Est!!! wijnen uitbeelden.