Kwaliteitsgarantie

Garantie van kwaliteitswijnen door onze keurders

Hier vindt u de verschillende benamingen van kwaliteits-  en oorsprongscontroles.

Italië kent een van de modernste en meest omvattende wijnwetten die de kwaliteit van de wijn waarborgt. De belangrijkste classificaties zijn:

-Vino da Tavola (tafelwijn)

IGT-Indicazion Geografiche Tipiche:  erkenning van kwaliteit toegeschreven aan tafelwijnen. Dit zijn wijnen gemaakt van specifieke druiven en uit welomschreven gebieden. Het is een handelsmerk dat is opgenomen in het handelsmerk BGA van de Gemeenschap.

IGP- Indicazione di Origine Protetta: producten met eigenschappen bepaald door geografische oorsprong. In dat specifieke gebied moet minimaal één van de productiefasen plaatsvinden.

DOP – Denominazione di Origine Protetta : producten waarvan de kenmerken geheel of gedeeltelijk afhangen van de geografische omgeving waarin ze worden geproduceerd. Alle productiefasen moeten in dat specifieke gebied plaatsvinden.

DOC: Denominazione di Origine Controllata: handelsmerk van Italiaanse oorsprong, gebruikt in de oenologie en vandaag opgenomen in de Europese BOB-categorie. Het is een erkenning van kwaliteit die wordt toegeschreven aan wijnen die in bepaalde gebieden zijn geproduceerd en die op het etiket staan. Hierbij horen onze verschillende triple EST’s van Montefiascone

DOCG: Denominazione di Origine Controllata e Garantita: wijnen gereguleerd door een strikte specificatie, gekenmerkt door een gebied van precieze oorsprong en heel vaak ook door een subgebied. Ze zijn opgenomen in de DOP. Deze laatste classificatie is op 77 wijnen te vinden. Waaronder onze Brunello di Montalcino.

Stefano's missie met La Tuscia

Mijn missie is dat ik de weinig gekende maar toch kwalitatief hoogstaande wijnen uit mijn streek aan mijn publiek wil voorstellen.
Ik stel in samenspraak met mijn wijnkenners en vrienden het gamma samen, waarna ik ze zelf naar België importeer. Op die manier wordt er geen enkele derde partij bij betrokken, en dat garandeert u een rechtvaardige prijs.

Uw wijngamma wordt samengesteld in samenspraak met enogastronoom Dhr. Carlo Zucchetti. Carlo is naast enogastronoom ook een uitgever van verschillende enogastronomische gidsen en hij is ook eigenaar van het inmiddels zeer bekende web magazine carlozucchetti.it. Deze gids is in de Italiaanse wereld reeds een gevestigde waarde. “La Tuscia del vino” is de Gids waarin hij elk jaar zijn bevindingen van de lokale wijnen voorstelt.

Samen met zijn partner Allessandra Di Tommaso organiseren ze nationale karakteristieke events die wijn en cultuur samenbrengen. Carlo is ook een van de schrijvers in het grote horeca instituut in Italië: Il Gambero rosso.

De wijnen die geproefd werden door de befaamde sommeliers Luca Maroni (imiglioriviniitaliani.com) en James Suckling (jamessuckling.com) zullen die waardering ook beschrijven in de informatie van de desbetreffende wijn.

Luca Maroni

James Suckling

Carlo Zucchetti