De keukengeheimen van nonna Lucia

Typische gerechten op Tuscia wijze

We zijn momenteel de volledige recepten gids van nonna Lucia aan het bijzetten zodat u deze gerechten kan ontdekken en uitproberen.

                                                                                                           WORDT MOMENTEEL NOG DAGELIJKS BIJGEVULD

      We beginnen met het grootste hoofdstuk:

de verschillende basissauzen voor de pasta’s als eerste gerecht (Primo).

Onderaan vindt u vis, boszwammen en wild sauzen. 

 

Agliata (Met Look)

                 Olijfolie, twee volledige grotere tenen look, een handvol peterselie, 500 gr gemalen tomaten vrucht (passata), zout, peper en paprika poeder

Doe olijfolie in de pan en laat de looktenen lichtbruin worden. Voeg toe: tomaten passata, peper en zout naar believen.                                  Wanneer de saus heeft getrokken voor een tiental minuten en juist voordat ze door de pasta wordt gedaan, doe je er een handje vol peterselie op.            Goed mixen met een lekkere “Aldente”gekookte pasta variëteit. Voor deze saus raden we Ombrichelle (zie foto,dikkere buisjes spaghetti) en Penne aan.

 

Salsa Pomodori (Tomaten saus)

Met olijfolie, een kleine ajuin,  een kleine wortel, een tak selder, enkele blaadjes basilicum, 500 gram gepelde tomaten, zout naar believen .

Laat in de pan de fijngesneden wortel, ajuin en selder licht bruin worden. Voeg de gepelde tomaten, het zout en eventueel paprika poeder toe naar believen. Deze saus is snel gemaakt, na een tiental minuutjes voeg je de basilicumblaadjes erbij. Wanneer de saus over de ” aldente” gekookte pasta wordt verspreid…Buon appetito!

Fusilli pasta met Broccoli
Olijfolie, een teen look, pijnboompitten, een grote broccoli, peper, zout en geraspte pecorino kaas

Laat de in stukken gesneden broccoli tot aldente koken. In een pan die groot genoeg is voor de pasta vul je de olijfolie en laat je de look een beetje bruin worden. Nadien voeg je broccoli met zout en peper naar believen toe. Laat de fusilli pasta koken in het kookwater van de broccoli’s. Voeg de tot aldente gekookte pasta bij in de pan met de broccoli’s. Laat dit geheel een paar  minuten op smaak komen door goed te roeren. Goed warm serveren en afwerken met een vleugje olijfolie, een handje vol pijnboompitten en een wolkje pecorino kaas, …dit is echt een aanrader!  

Penne of casarecce met venkel en Gorgonzola

Olijf olie, een teen look , twee middelmatige venkels, 1/2 glas melk, 150 gram gorgonzola kaas, een handje vol versgeraspte parmiggiano kaas, zout en peper of gemalen peperoncino kruid.

Neem een goede kwantiteit van olijfolie in een pan. Voeg een in stukjes gesneden teen look toe, wat peperoncino kruiden en leg de in dunne schijven gesneden venkel in de pan zodat ze ondergedompeld zijn. Laat ze een tiental minuten op een klein vuurtje in het totaal aan beide kanten wat licht bruin worden. Doe daarna de melk en de Gorgonzola erbij. Giet de ondertussen aldente gekookte pasta uit en doe deze bij dit geheel in de pan. Laat het vervolgens al roerend enkele minuutjes op smaak komen. Serveer met een wolkjeparmiggiano kaas… Buonissimo!

Spaghetti of Bucatini All’Amatriciana
     500 gram gepelde tomaten, 100 gram pancetta (geen te zoute spek), een ajuin, olijfolie, een teen look, een wortel, een stuk selder, verse basilico blaadjes, een glas droge witte wijn, zout, peper of gemalen peperoncino kruiden, gemalen pecorinokaas en een handvol  gemalen peterselie.

Neem een goede anti-aanbakpan. Doe er olijfolie in en laat de fijngesneden wortel, selder en lookteen lichtjes bruin worden. Voeg er ook wat peperoncino kruiden aan toe. Doe de pancetta in de pan samen met een glas droge witte wijn. Laat dit geheel samen goed op smaak komen. Wanneer de wijn verdampt is, voeg je er de gepelde tomaten aan toe samen met enkele blaadjes basilico. Laat dit een tiental minuten op een licht vuurtje sudderen. Laat de pasta aldente koken en na deze afgegoten te hebben meng je deze door in de pan met de saus. Al roerend breng je een beetje gemalen pecorino kaas erbij naar believen en serveer je dit met een handje vol vers gemalen peterselie.

                                 Spaghetti alla Carbonara

                                      150 gr. pancetta (geen te zoute spek), muskaatnoot, 2 rauwe eieren, zout, peper en 50 gr. geraspte parmiggiano kaas

Doe een heel klein beetje olijfolie in de pan, laat de pancetta zoveel mogelijk in het eigen vet licht bruin worden , voeg wat zout, peper en muskaatnoot bij. Laat de spaghetti  aldente koken, meng eerst de twee eieren samen in de pasta,daarna de bereidde pancetta, serveer dit met geraspte parmiggiano.

Spaghetti met Tonijn al Cartoccio 

                  Olijfolie, 1 lookteen, 1 ajuin, zwarte olijven 100 gr., kappertjes 20gr.,1 doosje tonijn in olijfolie, een handje vol peterselie en gepelde tomaten

In een bokaaltje versnijd je de olijven, de kappertjes, de tonijn samen met de olijfolie en de peterselie. In een pan laat je in stukjes gesneden look, ajuin en wat peterselie lichtbruin worden. Voeg dit geheel samen en laat dit wat samen op smaak komen. Ondertussen kook je de spaghetti half gaar. Maak met zilverpapier een bokaalvorm (cartoccio) ofwel meerdere cartocci’s als je dit per persoon wilt serveren.    Meng daar de halfgaren spaghetti in samen met de reeds klaargemaakte saus.

Doe dit geheel voor een 10 tal minuten in een voorverwarmde oven op 180° en serveer!

Spaghetti met Tonijn en Sardientjes

                                      Olijfolie, 1 lookteen, 1 kleine peperoncino, 1 doosje gezouten sardientjes, 1 doosje tonijn in olijfolie, peterselie en gepelde tomaten.

 

Laat de fijngesneden lookteen en peperoncino lichtbruin worden en doe er de gefileerde sardientjes bij. Waneer de sardientjes zijn gesmolten doe je er de tonijn samen met de tomaten en de peterselie erbij. .

Voeg dit geheel bij de aldente gekookte spaghetti

Tagliolini met Zeelt

                                     Olijfolie, 1 lookteen, 1 ajuin, peterselie, gepelde tomaten,  1 zeelt van 400gr. en een 500 gr; tagliolini , liefst de eieren variant 

 

Laat de fijngesneden lookteen, ajuin en de peterselie lichtbruin worden in een kookpot. Doe er de gepelde tomaten bij samen met een halve liter water. Laat dit geheel stilletjes tot koken komen en doe er de volledige zeelt bij.  Laat deze een half uur doorkoken. Laat de gaar gekookte zeelt afkoelen. Eenmaal dit gebeurt is ontdoe je de zeelt van alle harde en oneetbare delen. Draai de gereinigde zeelt door een groentenzeef en voeg dit pulp terug bij in de kookpot. Laat de tagliolini tot aldente koken en voeg de inhoud van je kookpot bij de pasta als heerlijke zeeltsaus .

UA-108011589-1