Vakantie in Tuscia

Vakantie en trips in La Tuscia

Ideeën voor toeristische uitstappen in het Tuscia gebied

In en rond La Tuscia zijn er verschillende routes die je met de fiets, wandelend en per motorscooter of Vespa kunt verkennen.
In het Hotel Altavilla voorziet eigenaar Umberto Contestabile graag een extraatje voor klanten die via Latuscia.be boeken en zich aanmelden met groetjes van Stefano il Belga.
 De links die je in de onderstaande tekst tegen zal komen verwijzen naar plaatsen die elks beoordeeld geweest zijn door Tripadvisor of plaatsen die vermeld staan op de site van John & Pieter. Zij hebben ook La Tuscia bezocht en ze hebben mooie Nederlandstalige reportages van hun trip gemaakt.

Ontdek de parels in La Tuscia

 In Montefiascone vind je verschillende cantina’s die op afspraak kunnen bezocht worden. Daar kan je genieten van een degustatie van lokale wijnen die dat dorp op de wereldkaart hebben gezet. 
 
Twee cantina’s die leverancier zijn van La Tuscia; Cantina Stefanoni en de Antica Cantina Leonardi, zijn hier aangeraden. Deze cantina’s bieden de wijnliefhebber een onvergetelijk moment qua stimulatie van de smaakpapillen met de verschillende elixirs die je er kan degusteren: van wijnen tot bruschetta’s met vers geperste olijfolie.
Antica Cantina Leonardi
Boven op het plein van de Rocca dei Papi bevindt zich de Enoteca Provinciale waar je verschillende wijnen en typische hapjes kan degusteren. Je hebt er vanop een mooi terras een fantastisch panorama op het meer. Je hebt er ook een inkijk op het gerestoreerd interieur van de oude burcht die het zomerverblijf was van de verschillende pauzen vanaf 1200 n.C.
Voor de liefhebbers van culinaire plekken met een extraatje zijn volgende restaurants zeker aan te raden:
Paulo al Miralago, Ristorante Dante, Ristorante Da Morano en La Capanna del pescatore. Dit laatste restaurant bereik je door als je aan het meer aankomt vanuit Montefiscone rechts Via del lago in te draaien.
Een fantastisch dorp en zeker een must see is het oudere gedeelte van Civita di Bagnoregio.
Dit is een pittoresk dorpje volledig rustend op de Tufo, de vulkanische ondergrond waaruit het grootste deel van deze regio op gebouwd is. Je kan hier enkele winkeltjes bezoeken om van plaatselijke terracotta’s te genieten en dat kan je zeker ook in plaatselijke barretjes of restaurantjes.
Deze film-link wil ik zeker delen van een van onze wijnhuizen uit La Tuscia : Paolo en Noemia d’Amico uit Castiglione in Teverina, dat je ook terugvindt op ons kaartje van La Tuscia, hier nog een link van het heerlijke stervende dorp cività
Dit is een link met een klein overzicht van enkele Etruskische parels  die mooi gedocumenteerd worden met prachtige foto’s van Pieterarnolli.
Op een 20-tal km ten noord-oosten van Bagnoregio is er de parel van dit gebied. Net over de grens tussen Lazio en Umbrië vind je Orvieto. Een fantastische stad die cultuur, natuurlijke schoonheid en geschiedenis combineert.
Als je van Orvieto komt en je langs het meer terug richting Montefiascone rijdt kom je voorbij Bolsena. Dit dorp is gelegen aan de oevers van het meer en heeft een mooie geschiedenis. Als je de kans hebt moet je zeker de dorpsfeesten van Santa Christina bezoeken. Deze feesten vinden jaarlijks plaats op 24 Juli.

Ontdek La Tuscia met de Fiets

Er zijn verschillende off road paden die je kan integreren in een tocht rond het meer van Bolsena. Deze tocht heeft een basisafstand van zo’n 53 km met een gemiddelde moeilijkheidsgraad. Als je de offroad paadjes erbij neemt, moet je er wel rekening mee houden dat er enkele hellingen van 20% in de route zitten, dus dit is enkel aan te raden voor de getrainde fietsers. Je kan ook inplannen dat je deze stukken wandelend overbrugt. De twee steile stukken zijn beide iets van een kleine km.
Tip: je kan ook elektrische mountainbikes huren. Dit kan geregeld worden bij het hotel Altavilla.
Voor de ronde van het Bolsena meer vertrekken we vanuit Montefiascone richting Bolsena, gevolgd door San Lorenzo Nuovo, Grotte di Castro, Latera, Valentano, Capodimonte, en dan via Marta terug naar Montefiascone. Het is aan te raden om steeds de dichtste weg langs het strand ofwel de strade bianche (zandwegen) te nemen. Op deze manier kan je vrijer en veiliger fietsen en kan je de mooiste plekken rond dit vulkanisch meer bewonderen.
Dit filmpje toont aan dat je de route met strade bianche langs de oevers van het meer ook met de koersfiets kan berijden.
Dit filmpje toont de tocht met als extraatje een bezoekje aan Bagnoregio.

Wandelend een deel van de Via Francigena

Als je in de natuur en weg van drukke wegen wil wandelen kan je een traject van de Via Francigena bewandelen. Dit bevindt zich in de natuur en bevat natuurlijke hindernissen. Laat dit je niet afschrikken want met een paar goede wandelschoenen is deze route zeker te doen. Deze route kan genomen worden vanuit Acqupendente. Dan passeer je via San Lorenzo Nuovo en Bolsena om uiteindelijk terug in Montefiascone aan te komen. Deze route bedraagt in totaal ongeveer 22 km.
Je kan ook de afstand halveren als je de route start in Bolsena. Beide punten zijn gemakkelijk te bereiken met lokale buslijnen waarna je te voet en genietend van het prachtige uitzicht kan terugkeren.

Andere activiteiten in La Tuscia

Via Umberto van Hotel Altavilla kunnen we volgende uitstappen voor u regelen. Umberto heeft met de mensen waarmee hij samenwerkt een goede band. Dat zorgt voor een vlotte organisatie en een vlot verloop van de activiteiten.
-Op een boogafstand van het bevindt zich een manege. Een een mooie wandeling te paard door dit prachtig gebied is een aanrader. Er wordt naast de wandeling ook een merenda (Italiaans voor vieruurtje) voorzien.
-Culturele wandeling door Montefiascone met gids. Tijdens deze wandeling bezoek je de Rocca dei Papi met aan de binnenkant het museum van Sangallo. Je bezoekt ook de Cattedrale di Santa Margherita die de skyline van Montefiascone symboliseert, en om de wandeling af te maken bezoek je de kerk San Flaviano waar de Bischop Defuc van de Est! Est!! Est!!!-legende begraven ligt.
-Er is ook een excursie mogelijk naar Civita di Bagnoregio.
Dit prachtige pittoreske dorpje is zeker een aanrader.
-Wijndegustatie met typische producten zoals kazen en salumi in de Cantina di Montefiascone.
-Er kan een dagtrip met een minibus naar Tuscania, Tarquinia en Viterbo gemaakt worden. De dag wordt dan afgesloten met een typisch diner in het restaurant van het hotel.
-Culturele excursie naar Palazzo Farnese, Caprarola en het monsterpark van Bomarzo.
-Een typisch buitenshuis diner of all’aperto in het Mulin di mezzo agriturismo.